AILIS – nowoczesna technologia, która pomoże z rakiem piersi

Rak piersi to poważna choroba cywilizacyjna. Do 2040 roku na świecie odnotowanych zostanie 27,5 mln nowych przypadków nowotworów. Ten rodzaj nowotworu jest najczęstszym złośliwym u kobiet, który tylko w 2018 r. zdiagnozowano u kolejnych 2 mln osób na świecie. W Unii Europejskiej nowotwór ten jest wykrywany co 2,5 minuty, a co 7,5 minuty jedna kobieta umiera na tę chorobę.

Jak skutecznie diagnozować raka piersi?

W zmniejszeniu tych statystyk może pomóc skuteczna diagnostyka na wczesnym etapie rozwoju choroby. Niestety tradycyjnie wykonywane badania są drogie i wciąż w wielu krajach niewystarczająco dostępne. Mammografia, choć często uznawana za najlepszą metodę wykrywania raka piersi we wczesnym stadium, ma także wady i w wielu przypadkach, okazuje się nie wystarczająco skuteczna. Nie daje ona jednoznacznych wyników wśród kobiet o gęstej budowie piersi i małym rozmiarze miseczek. Skuteczność badań mammograficznych w takich przypadkach spada do poziomu nawet 30 proc.! Dodatkowo ta grupa kobiet jest częściej narażona na agresywne i szybciej rozwijające się formy nowotworu.

AILIS – sztuczna inteligencja w walce z rakiem piersi

AILIS to polski startup medyczno-technologiczny, który łączy wiedzę medyczną i technologie przyszłości, pozwalając na wykrywanie najmniejszych zmian nowotworowych i na oszacowanie prawdopodobieństwa wystąpienia raka piersi wśród kobiet o gęstej budowie piersi.

Stworzony przez nas system kompleksowego monitoringu stanu zdrowia piersi przeznaczony jest dla kobiet o gęstych piersiach, a taką budowę ma ponad 40 proc. populacji kobiet na świecie. Warto dodać, że opracowana przez nas technologia jest bezbolesna i zapewnia kobiecie poczucie intymności – mówi Michał Matuszewski, CEO AILIS.

To pierwsze urządzenie diagnostyczne gwarantujące pełen komfort i zachowanie prywatności kobiety podczas badania. Bez ucisku i kompresji piersi, bezdotykowo, bez obecności osób trzecich w czasie wykonywania badania, a w dodatku w miłej i przyjemnej atmosferze, sprzyjającej relaksowi.

Cały artykuł dostępny pod linkiem:

w kategorii:
  • #Informacje prasowe
GAZETA KRAKOWSKA

Masz pytania? Napisz do nas!

Sprawdź naszą ofertę inwestycyjną

*Proszę wypełnić wszystkie pola prawidłowo

Wiadomość wysłana. Dziękujemy za skorzystanie z formularza kontaktowego, zwykle odpowiadamy w ciągu 24h.